Hozzávalók ~20 db lepényhez:
90 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt kukorica
1 piros chilipaprika
1 kis csokor petrezselyem
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás
4-6 ek. liszt
só
bors
szerecsendió
borsikafű
olívaolaj a sütéshez
A chilipaprikát apró kockákra vágjuk. Ha nem szeretjük nagyon erősen, aprítás előtt távolítsuk el az ereket és magokat. A petrezselymet finomra vágjuk.
A leszűrt, kihűtött burgonyát összetörjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, a felaprított paprikát, petrezselymet. Belereszeljük a fokhagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és borsikafűvel, majd összekeverjük.
A burgonyás alaphoz adjuk a tojást és a lisztet -ennek mennyisége függ a burgonya fajtájától-, majd jól kikeverjük a "lepénytésztát".
Egy serpenyőben pár kanál olívaolajat hevítünk. A masszából jó evőkanálnyi halmokat kanalazunk a serpenyőbe, majd kissé ellapítjuk őket. Egyszer átfordítva a lepények mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Ezt a lepényt ehetjük magában is, a kedvenc mártogatósunkkal -itt most épp zöld fűszerekkel és fokhagymával kikevert joghurttal-, vagy készíthetjük főzelékhez feltétként. Esetleg natúr sültekhez, vagy grillezett húsokhoz köretként.
Összekeverjük a két lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a vizet és olajat, majd összegyúrjuk a tésztát. Átlátszó fóliával letakarva 15 percig pihentetjük. Osszuk 10 egyenlő gombóccá...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA krumplikat mossuk meg alaposan, majd vágjuk félbe. Enyhén sós vízben főzzük néhány percet, majd szűrjük le, és hűtsük ki langyosra. Óvatosan vágjuk ki a belsejét, majd villával t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit sós vízbe teszem, ledörzsölöm, vagy lekapargatom a héját, megmosom. Egy kevés vajon, olajon felteszem , kicsi lánggal párolom, fedő alatt a saját levében, amíg megpuhul....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hajdinát, langyos vízben megmostam és szűrőkanálon keresztül hagytam lecsöpögni. Egy megfelelő méretű edényben 2-3 evőkanál olajat forrósítottam és erre öntöttem a lecsepegett h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű