A tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2 db tojás
6 g sütőpor
15 dkg porcukor
3 evőkanál tejföl
1 db citrom reszelt héja
A töltelékhez:
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál holland kakaópor
3 kanál baracklekvár
2 evőkanál lefőzött kávé
0,5 dl rum
3 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
10 dkg durvára tört dió
A mázhoz:
30 dkg porcukor
1 evőkanál rum
0,5 dl meggylé
1 db citrom leve
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két fele vesszük, az egyik részt ismét két fele. Így két vékonyabb és egy vastagabb (30x30-es tepsi) tésztát nyújtunk belőle és 180 C fokon kisütjük, kb. 10-12 perc alatt.
Sütés szurkáljuk meg villával a tésztát, hogy ne púposodjon fel. Ha kihűlt, akkor a vastagabb tésztát szétmorzsoljuk egy tálba. Ráöntjük a forró tejet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kakaót, a lekvárt, a kávét, a rumot és a cukrot, majd végül a puha vajat és jól összekeverjük
Ezzel a töltelékkel megkenjük az egyik lapot, majd rátesszük a másikat. Pár órára (egy éjszakára) lenyomtatjuk. Másnap a máz hozzávalóit addig keverjük, amíg szép fényes nem lesz. Rákenjük a tészta tetejére és hagyjuk megdermedni. Hűtőben hűtjük. Amikor kész, lehet szeletelni.
A langyos tejben elkeverünk 1 ek cukrot, beleszórjuk a szárított élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet hozzáadjuk a csipet sót, az egész tojást és az dkg olvasztott vajat. Am...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót szépen egyesével, és kidolgozzuk. Végül beleforgat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összeállítjuk és három lapban megsütjük. Krém: 4 kanál lisztet elkavarunk fél liter tejjel, állandó mellett sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt, 18 dkg margarint, vagy vaja...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű