Családireceptkönyv.hu

Rongyos kifli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt,
0,5 liter tej,
2 mokkáskanál só,
1 kiskanál cukor,
1 kocka (5 dkg) élesztő,
10 dkg olvasztott (de nem forró) vaj.

A kiflik tetejére: villával kissé felvert tojássárgája, reszelt sajt, szezámmag.

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. (A lisztek folyadékfelvevő képessége nem egyforma. Lehet, hogy a fél liter tej kevésnek bizonyul a tészta összeállításához. A tésztának jó puhának, inkább lágynak, mint keménynek kell lennie. Ha túl keménynek tűnik a gyúrás során, akkor apránként önts hozzá még egy kis langyos tejet vagy langyos vizet.)

A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán vékonyan megkenjük vajjal. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást még háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.
Végül a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Rongyos kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kelt csokis kifli
Kelt csokis kifli

A hozzávalókat kenyér sütő gépbe rakom alulra a folyadék ,só majd a többi hozzávalók dagasztom,kelesztem. A tésztát 4 egyenlő részre osztom majd kinyújtom kör alakú formára megken...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pálinkás csörögefánk
Pálinkás csörögefánk

Alaposan összegyúrjuk a lisztet, tojást, pálinkát, margarint, sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas (de nem ragadós) tésztát kapjunk. Azonnal kinyújtjuk, olyan 1-1,5 mm vastagságúra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: zsuzsi0629
Meggyes bukta
Meggyes bukta

Felfuttatjuk cukorral az élesztőt tejben. Majd a hozzávalókat jól átdolgozzuk hogy lágy tésztát kapjuk.Duplájára kelesztjük. Deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négy...

Elkészítési idő: 1,5
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Vajas zsemle
Vajas zsemle

A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben tálba teszem és bedagasztom, majd belisztezett deszkán átgyúrom és meleg helyen letakarva, egy órát kelesztem.Mikor kész a tészta, egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk