menu

Családireceptkönyv.hu

Rongyos kifli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt,
0,5 liter tej,
2 mokkáskanál só,
1 kiskanál cukor,
1 kocka (5 dkg) élesztő,
10 dkg olvasztott (de nem forró) vaj.

A kiflik tetejére: villával kissé felvert tojássárgája, reszelt sajt, szezámmag.

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. (A lisztek folyadékfelvevő képessége nem egyforma. Lehet, hogy a fél liter tej kevésnek bizonyul a tészta összeállításához. A tésztának jó puhának, inkább lágynak, mint keménynek kell lennie. Ha túl keménynek tűnik a gyúrás során, akkor apránként önts hozzá még egy kis langyos tejet vagy langyos vizet.)

A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán vékonyan megkenjük vajjal. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást még háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.
Végül a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Rongyos kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Krumplis-sajtos kifli
Krumplis-sajtos kifli

Elkészítése: A krumplit megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és még melegen áttörjük vagy megreszeljük. Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Zsemle,kelesztés nélkül
Zsemle,kelesztés nélkül

200 fokra kezdjük el előmelegíteni a sütőt. A szárazanyagokat összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzáadjuk a pohár kefirt és apránként a vizet. Itt néhány dologra érdemes figyeln...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabpelyhes zsemle
Zabpelyhes zsemle

A hozzávalókat összegyúrjuk, zsemléket formázunk a tésztából (aminek kissé lágynak kell lennie, nem olyan sűrű mint egy kelt tészta), majd légkeveréses sütőben 180 fokon 20 perc al...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Briós
Briós

A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk