menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 kg uborka (10-15 cm hosszú)
2 csomag zsenge kapor
2-2,5 l víz
2 nagy ek. só
30 dkg kenyér
szemes bors
fokhagyma

Elkészítés:


Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát.Az uborkát alaposan mosd meg és végeit vágd le. Csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el kell távolítani, hogy az erjedő lé majd behatolhasson ott is. Ezért az uborkát hosszában is be kell metszeni, Az elöblített befőttes üveg alján teríts szét egy adag kaprot, lehetőleg frisset, mert az sokkal élénkebb ízt ad.Az uborkákat álló helyzetben tedd az üvegbe. Az első uborkasorra tegyél megint kaprot, erre jöhet a következő uborkasor, majd megint kapor. Az üvegbe szórj szemes borsot, és helyezz el az uborkák közé pár gerezd fokhagymátMire idáig eljutsz, biztosan felforr a víz. Nagyon óvatosan ezt a forró sós vizet öntsd az uborkára úgy, hogy rendesen ellepje.Az erjedési folyamatok elindítására legjobb a félbarna kenyér, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból. Száraz kenyeret is használhatsz erre a célra. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen, erre még önts annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen.
A teli uborkásüveget állítsd egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, valamennyi lé ki fog forrni. Később mindig pótold vissza a távozó folyadékot, mert az uborka léből kilógó része megfehéredik, és megpuhul. A kovászolódó uborkát tartsd letakarva.
Időjárástól függően a 4. vagy az 5. napon kész a tökéletes kovászos uborka. Emeld le a kenyérréteget, az uborkát tedd kisebb üvegekbe, szűrd rá a levét, mehet is a hűtőbe! 2-3 hétig friss marad. Hidegen a legfinomabb!

Trükkök, tippek, praktikák:


Szendvicskenyeret NE használj, mert rossz irányba vihetik az erjedést, könnyen előfordulhat, hogy megpuhul, sőt megbüdösödik, "elfolyik" az uborka.

Tűző napra NE állítsd az üveget, mert annyira átemelkedhet az üveg tartalma, hogy a kovászolást végző élesztők elpusztulhatnak. Ennek következtében az uborka megpuhul, megromlik.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Csemege uborka
Csemege uborka

Az üveg aljába helyezzük a kaprot, a tornát, a babérlevelet és a fűszereket. A dörzsivel alaposan megmosott kicsi uborkákat szorosan beállítják az üvegbe. A felöntőlevet felforra...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
PAPRIKALEKVÁR
PAPRIKALEKVÁR

A paprikát kimagozzuk, ledaráljuk. lábasba öntjük a többi hozzávalókkal, és addig kell főzni, még lekvár sűrűségű nem lesz. üvegbe töltjük, és száraz dunsztba rakjuk. Húsok mell...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ecetes cékla
Ecetes cékla

A céklát sós vízben puhára főzzük,miután kihűlt megpucoljuk és vékonyra szeleteljük. Ha félkész céklát vettünk, ezt kihagyjuk. A vízhez hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól elkeverj...

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
FEJES SALÁTA FAGYASZTVA
FEJES SALÁTA FAGYASZTVA

Megmosom a salátát levelekre szedem és besózom, Majd teszek oda felkockázva füstölt szalonnát megsütöm majd teszek rá pár gerezd felkockázott fokhagymát és rá teszem a besózott sal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk