2 kg uborka (10-15 cm hosszú)
2 csomag zsenge kapor
2-2,5 l víz
2 nagy ek. só
30 dkg kenyér
szemes bors
fokhagyma
Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát.Az uborkát alaposan mosd meg és végeit vágd le. Csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el kell távolítani, hogy az erjedő lé majd behatolhasson ott is. Ezért az uborkát hosszában is be kell metszeni, Az elöblített befőttes üveg alján teríts szét egy adag kaprot, lehetőleg frisset, mert az sokkal élénkebb ízt ad.Az uborkákat álló helyzetben tedd az üvegbe. Az első uborkasorra tegyél megint kaprot, erre jöhet a következő uborkasor, majd megint kapor. Az üvegbe szórj szemes borsot, és helyezz el az uborkák közé pár gerezd fokhagymátMire idáig eljutsz, biztosan felforr a víz. Nagyon óvatosan ezt a forró sós vizet öntsd az uborkára úgy, hogy rendesen ellepje.Az erjedési folyamatok elindítására legjobb a félbarna kenyér, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból. Száraz kenyeret is használhatsz erre a célra. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen, erre még önts annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen.
A teli uborkásüveget állítsd egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, valamennyi lé ki fog forrni. Később mindig pótold vissza a távozó folyadékot, mert az uborka léből kilógó része megfehéredik, és megpuhul. A kovászolódó uborkát tartsd letakarva.
Időjárástól függően a 4. vagy az 5. napon kész a tökéletes kovászos uborka. Emeld le a kenyérréteget, az uborkát tedd kisebb üvegekbe, szűrd rá a levét, mehet is a hűtőbe! 2-3 hétig friss marad. Hidegen a legfinomabb!
Szendvicskenyeret NE használj, mert rossz irányba vihetik az erjedést, könnyen előfordulhat, hogy megpuhul, sőt megbüdösödik, "elfolyik" az uborka.
Tűző napra NE állítsd az üveget, mert annyira átemelkedhet az üveg tartalma, hogy a kovászolást végző élesztők elpusztulhatnak. Ennek következtében az uborka megpuhul, megromlik.
A hagymát felvágjuk. Közben forraljunk fel egy liter vizet, és amikor felforrt tegyük bele a karikára vágott hagymát. Hagyjuk 1-2 percet benne, majd szűrjük le, és hagyjuk lecsepeg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet össze vágom csíkokra, jól besózom és hagyom állni 20 percet. Közben elkészítem hozzá a lét. 1 liter vízhez adok 1 teáskanál sót 3-4 evőkanál ecetet, 3-4 evőkanál cukrot,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne), a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robotgéppe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés Az ecetet a sóval és a cukorral felforraljuk. Ha a só és a cukor teljesen feloldódott az ecetben, beletesszük a fűszereket: koriandermag, mustármag, chili pehely, tárko...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű