menu

Családireceptkönyv.hu

Besamel – fehér mártás


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
5 dl tej

szerecsendió
A besamel mártás vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. A mennyiségek tekintetében én azzal számolok, hogy 1 dkg vajhoz 1 evőkanál liszt és 1 dl tej szükséges, így elég egyszerű kiszámolni. Ha hígabb mártásra van szükség (pl. rakott ételekhez), akkor csapott vagy épphogy púpozott evőkanál liszttel számolj. Ha szószként fogod használni és sűrűbb mártás kell, akkor enyhén púpozott evőkanállal számolj Ha a vaj-liszt keverék szinte folyós, akkor hígabb lesz a besamel. Ha a vaj-liszt keverék szilárd, olyasmi mint a rántás, akkor lesz sűrű.

Elkészítés:


Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Ennél ne legyen sötétebb.
Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.

És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)

Forró tejjel, egy hirtelen mozdulattal öntsd fel, így nem lesz csomós
Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.

Kész

Besamel mártás tesztje
Így tudod ellenőrizni, hogy kész van-e

Besamel mártás tesztje
Ha nem folyik össze, akkor van kész
Ízlés szerint sózd és tegyél bele reszelt szerecsendiót.
Besamel mártás felhasználása

A besamel mártás vagy fehér mártás rengeteg, rakott jellegű ételbe tehető. Rakott krumpliba én pl. kb 1:2 arányban tejföllel hígítom, és úgy rétegzem. Többféle rakott tésztának, például a bolognai lasagnénak az alapja és a görög muszakának elengedhetetlen tartozéka. Tehát tulajdonképpen minden nemzett rakott jellegű ételei felveszik ezt a mártást.

Sok zöldséggel szinte önállóan is fogyasztható, pl. enyhén megfőzött karfiolt vagy brokkolit ha tűzálló tálra teszel, sűrűbb besamellel beborítod, reszelt sajttal megszórod és a sütőben aranybarnára sütöd, akkor rendkívül finom és egyszerű ételt kapsz, amit ráadásul még vegetáriánusok is fogyaszthatnak.

De a besamel mártás az alapja sokféle önálló mártásnak is. Sajttal dúsítva sajtmártást (illetve franciául és menőbb helyeken Mornay mártást), mustárral és mustármaggal dúsítva mustármártást készítenek belőle. Ezen kívül pl. tejszínnel és rákfarokkal dúsítva Nantua mártás, vajban párolt, finomra vágott hagymadarabokkal dúsítva pedig Soubise mártás készíthető belőle. Az összes utóbbi variáció általában hús- vagy tengeri herkentyű-, esetleg zöldségétel kiegészítője.

Az ízesítés tekintetében bármilyen fűszerrel ízesítheted, a só és a szerecsendió (és talán még a fekete bors) az, ami szinte bármilyen felhasználáshoz megfelel. Sóból elég sokat felvesz, erre érdemes figyelni, mert különben ízetlen maradhat az étel.

Besamel – fehér mártás

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
A tökéletes kaporszósz
A tökéletes kaporszósz

A tejfölt egy külön tálban csomómentesre keverjük a liszttel, és félretesszük. Ez lesz a kaporszósz habarása. Serpenyőben vajat olvasztunk. Kis lángon megfuttatjuk rajta a f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Csokiszósz-ét
Csokiszósz-ét

Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd hozzáöntjük a tejet és jól elkeverjük. A vajat is belevegyítjük és máris fogyaszthatjuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Házi Worcester szósz
Házi Worcester szósz

A hozzávalókat tegyed serpenyőbe és forrald fel, majd takarék lángon főzd 20 percig. A főzetet szűrd le egy sűrű szitán (tea szűrőn) és töltsd üvegbe. Hűtőben hónapokig eláll.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Őszibarack chutney
Őszibarack chutney

A barackokat mosd meg, majd kockázd fel. A hagymát, szintén tisztítsd és kockázd. Tedd egy lábasba, reszeld rá a citromhéjat, facsard rá a levét, add hozzá a nádcukrot, a csillag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk