Családireceptkönyv.hu

Besamel – fehér mártás


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
5 dl tej

szerecsendió
A besamel mártás vagy magyar nevén fehér mártás sok étel kiegészítője. A mennyiségek tekintetében én azzal számolok, hogy 1 dkg vajhoz 1 evőkanál liszt és 1 dl tej szükséges, így elég egyszerű kiszámolni. Ha hígabb mártásra van szükség (pl. rakott ételekhez), akkor csapott vagy épphogy púpozott evőkanál liszttel számolj. Ha szószként fogod használni és sűrűbb mártás kell, akkor enyhén púpozott evőkanállal számolj Ha a vaj-liszt keverék szinte folyós, akkor hígabb lesz a besamel. Ha a vaj-liszt keverék szilárd, olyasmi mint a rántás, akkor lesz sűrű.

Elkészítés:


Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Ennél ne legyen sötétebb.
Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.

És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)

Forró tejjel, egy hirtelen mozdulattal öntsd fel, így nem lesz csomós
Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.

Kész

Besamel mártás tesztje
Így tudod ellenőrizni, hogy kész van-e

Besamel mártás tesztje
Ha nem folyik össze, akkor van kész
Ízlés szerint sózd és tegyél bele reszelt szerecsendiót.
Besamel mártás felhasználása

A besamel mártás vagy fehér mártás rengeteg, rakott jellegű ételbe tehető. Rakott krumpliba én pl. kb 1:2 arányban tejföllel hígítom, és úgy rétegzem. Többféle rakott tésztának, például a bolognai lasagnénak az alapja és a görög muszakának elengedhetetlen tartozéka. Tehát tulajdonképpen minden nemzett rakott jellegű ételei felveszik ezt a mártást.

Sok zöldséggel szinte önállóan is fogyasztható, pl. enyhén megfőzött karfiolt vagy brokkolit ha tűzálló tálra teszel, sűrűbb besamellel beborítod, reszelt sajttal megszórod és a sütőben aranybarnára sütöd, akkor rendkívül finom és egyszerű ételt kapsz, amit ráadásul még vegetáriánusok is fogyaszthatnak.

De a besamel mártás az alapja sokféle önálló mártásnak is. Sajttal dúsítva sajtmártást (illetve franciául és menőbb helyeken Mornay mártást), mustárral és mustármaggal dúsítva mustármártást készítenek belőle. Ezen kívül pl. tejszínnel és rákfarokkal dúsítva Nantua mártás, vajban párolt, finomra vágott hagymadarabokkal dúsítva pedig Soubise mártás készíthető belőle. Az összes utóbbi variáció általában hús- vagy tengeri herkentyű-, esetleg zöldségétel kiegészítője.

Az ízesítés tekintetében bármilyen fűszerrel ízesítheted, a só és a szerecsendió (és talán még a fekete bors) az, ami szinte bármilyen felhasználáshoz megfelel. Sóból elég sokat felvesz, erre érdemes figyelni, mert különben ízetlen maradhat az étel.

Besamel – fehér mártás

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar FOKHAGYMÁS SZÓSZ - MUZSDÉJ
FOKHAGYMÁS SZÓSZ - MUZSDÉJ

apróra zúzzuk a megtisztított fokhagymát megsózzuk, leöntjük olajjal és jól kikavarjuk, krémszerű legyen citromlével/néhány csepp ecettel savanyítjuk

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Egyszerű paradicsom szósz
Egyszerű paradicsom szósz

Ez az egyszerű, de mégis nagyon finom paradicsom szósz recept kiváló és gyors megoldás bármilyen olasz tésztához. Csak öt percet kell vele “foglalkozni”, fél óra alatt kész, és öss...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Péter
Majonéz
Majonéz

A fehérjétől elválasztott sárgákat tegyük keverőtálba és adjuk hozzá a sót, fehérborsot, mustárt és a citromlevet. Kézi mixerrel dolgozzuk össze és utána - folyamatos keverés mell...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk