50 dkg liszt (kb. 3 bögre)
1 bögre tej
1 cs szárított élesztő
5 dkg vaj
1 ek cukor
1 egész tojás
csipet só
Töltelékhez
7 dkg vaj
1/2 bögre cukor
2 csapott tk. őrölt fahéj
A tejet, a vajat és a cukrot langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót a tojást és az élesztőt is.Kidagasztjuk ( lehet géppel is a dagasztószárral, kb 10-15 percig) Utána kb. 30 percig, letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt kb 35-55 cm-es téglalapot nyújtunk. A vajat felolvasztjuk és a cukrot elkeverjük a fahéjjal.A kinyújtott lapot megkenjük vajjal, aztán megszórjuk egyenletesen a fahéjas cukorral. A vajból és a fahéjas cukorból is egy keveset félreteszünk és a végén amikor már a formában van, megkenjük és megszórjuk vele.
A kinyújtott lapot felvágjuk 6 kb egyenlő csíkra vízszintesen, és ezeket a csíkokat egymásra rakjuk és megint 6 részre vágjuk és így kb. egyforma négyzet alakú tornyokat kapunk, amit egy őzgerinc formába rakunk egymás mellé, élükre állítva.
Letakarva újra kelesztjük a formában kb 20-25 percig. Sütés előtt meglocsoljuk a kihagyott kevés vajjal és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral. 180 fokos előmelegített sütőben kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A teflon vagy szilokonos formát NEM , de a sima őzgerincet ki kell vajazni, lisztezni előtte!)
Dagasztani.15 perc pihi. Átdolgozni, háromszorosára keleszteni. Fél cm-re ellapogatni,csigavonalban,pizzavágóval kb,2 cm csíkokra vágni. Olajos hengerre tekerni, átkenni olajjal...
Elkészítési idő:A tejet , 5 dkg Rámát, evőkanálnyi kristálycukrot felmelegítjük a mikróban. Mikor már meleg,(de nem forró) Hozzáöntjük a liszt, só, tojás, porélesztő keverékhez. Kidolgozás után 40...
Elkészítési idő: 2 óraA lisztből, a cukros meleg tejben felfuttatott élesztőből, a 3 tojás sárgájából ,kis sóval tésztát dagasztunk. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket, én a margarint, a cukrot, és a di...
Elkészítési idő: 2 óra