50 dkg liszt (kb. 3 bögre)
1 bögre tej
1 cs szárított élesztő
5 dkg vaj
1 ek cukor
1 egész tojás
csipet só
Töltelékhez
7 dkg vaj
1/2 bögre cukor
2 csapott tk. őrölt fahéj
A tejet, a vajat és a cukrot langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót a tojást és az élesztőt is.Kidagasztjuk ( lehet géppel is a dagasztószárral, kb 10-15 percig) Utána kb. 30 percig, letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt kb 35-55 cm-es téglalapot nyújtunk. A vajat felolvasztjuk és a cukrot elkeverjük a fahéjjal.A kinyújtott lapot megkenjük vajjal, aztán megszórjuk egyenletesen a fahéjas cukorral. A vajból és a fahéjas cukorból is egy keveset félreteszünk és a végén amikor már a formában van, megkenjük és megszórjuk vele.
A kinyújtott lapot felvágjuk 6 kb egyenlő csíkra vízszintesen, és ezeket a csíkokat egymásra rakjuk és megint 6 részre vágjuk és így kb. egyforma négyzet alakú tornyokat kapunk, amit egy őzgerinc formába rakunk egymás mellé, élükre állítva.
Letakarva újra kelesztjük a formában kb 20-25 percig. Sütés előtt meglocsoljuk a kihagyott kevés vajjal és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral. 180 fokos előmelegített sütőben kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A teflon vagy szilokonos formát NEM , de a sima őzgerincet ki kell vajazni, lisztezni előtte!)
A langyos tejhez keverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez adjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és jól elkeverjük. Az élesztős tejet összekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesZmiešajte droždie a cukor s vlažným mliekom a necháme ho v pokoji niekoľko minút, kým kvasnice nespravia bubliny a penu. Pridajte vaječný žĺtok, rozpustené maslo, múku a soľ, poto...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval és a porcukorral, majd tegyük bele a keverőtálba. A langyos tejet keverjük össze a szárított élesztővel, adjuk hozzá a lisztes ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz