Hozzávalók 20 darab fánkhoz:
• 3.5 dl tej
• 4 dkg friss élesztő
• 3 ek porcukor
• 50 dkg fehér liszt
• 1 db tojás
• 3 db tojássárgája
• 10 dkg olvasztott vaj
• 2 ek rum
• 1 mokkáskanál só
A sütéshez:
• 8 dl étolaj
A tálaláshoz:
• vaníliás porcukor
• lekvár
A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is szép szalagos lesz. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük.
Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A korongokat kézben fogjuk, hüvelykujjainkat beletéve mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, ötösével a forró olajba helyezzük. Ha rögtön megbarnul, túl forró az olaj, ilyenkor kevés hideg olajat öntünk hozzá. Előtte érdemes 1 csipet nyers tésztával ellenőrizni. A fánkokat lefedjük, kb. 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül alig 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. A sütést mindaddig ugyanígy folytatjuk, amíg tart a nyers tészta. A szalag kialakulását a sok olaj is befolyásolja, mert ha ’nehéz’ a tésztánk és leül a lábas aljára, akkor bő olaj esetén a megfordításkor már nem lesz szalagos. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba sorakoztatjuk. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük és házi lekvárral frissen tálaljuk.
1. A töltelékhez a fél narancs levét kifacsarjuk és a megmosott mazsolát beáztatjuk - a vajat kikeverjük a porcukorral, kakaóporral és a narancsok reszelt héjával, félre tesszük....
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk langyos,cukros tejben,majd a többi hozzávalóval,a margarin kivételével jól összedolgozzuk.Az olvasztott margarint apránként beledagasztjuk.Duplájára kelesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDabasztótálba öntjök a tejet, a tojássárgáját, valamint az élesztőt, majd elkeverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót is. A tésztát 3 percen ker...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA videóban dupla adag töltelék lett elkészítve a lenti leírásban 4 db bejglinek a pontos receptje található: 34:30 el is mondtam ezt csak a videó végét kevesen várják már meg. Nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű