2 db csirke far-hát
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 teáskanál petrezselyem
1 teáskanál zeller zöld apróra vágva
1 mokkáskanál delikát ételízesítő
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint só, őrölt bors
1 db tojás
2 dkg vaj, vagy margarin
4 evőkanál búzadara
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi petrezselyem zöld
Nagyon kevés olajon megdinszteljük a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, az egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymát. Amikor pirulni kezdene, rátesszük a nagyobb darabokra vágott csirkehúst, és együtt pirítjuk tovább a hús fehéredéséig, ekkor a liszttel meghintjük, rátesszük a borsot, piros paprikát, a petrezselyem és a zeller zöldet, ételízesítőt, és a sót, majd felöntjük kb. 1 liter hideg vízzel.
Félig letakarjuk az edényt fedővel, és lassú tűznél puhára főzzük a leves tartalmát. Eleinte míg fel nem forr, vigyázni kell, mert könnyen kifut.
Elkészítjük a daragaluskát. A tojást elkeverjük a vajjal, vagy margarinnal, kissé fel is verjük, majd beletesszük a búzadarát kanalanként jól elkeverve, és a szódabikarbónát. Kicsit hagyjuk állni, majd a levesbe szaggatjuk, és megfőzzük.
Májgombóc
Hozzávalók:
30 dkg máj - csirke vagy pulyka
2 tojás
3 száraz zsömle
1 nagy fej hagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
olaj
Tégy egy serpenyőt, abba olajat, majd a felkockázott hagymát kezdd el rajta pirítani, amíg üveges nem lesz. Ekkor vágj bele jó sok petrezselymet, de csak rövid ideig pirítsd őket együtt, aztán vedd le a tűzről. A májat vágd minél kisebb darabokra, párszor menj át rajta éles késsel, hogy olyan legyen, mintha ledaráltad volna.
Ezután egy nagyobb tálkába dobd be, majd dolgozd össze az ázott zsömlékkel, a hagymás petrezselyemmel, adj hozzá sót és borsot, és addig gyúrd, amíg egységes masszát nem kapsz. Ezután már csak azt kell megvárnod, hogy a leves finisbe érjen, ekkor szaggass bele gombócokat, amekkorákat szeretsz, ha nagyobbat, annak kicsit több idő kell, egy közepesnek nagyjából öt perc elegendő.
Világos rántást készítek, meghintem pirospaprikával és felengedem vízzel. Fűszerezem és beleteszem a felkockázott krumplit. Puhára főzöm. Tejföllel tálalom. Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűTejfölös lencsegulyás,ahogyan én készítem: Olajban megpirítom üvegesre a hagymát,bele paradicsom,paprika kicsit dinsztelem és beleteszem a kockára vágott húst.Pörköltként ízesítem...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA leveskockát felfőzzük 6 dl vízzel, majd beletesszük a kétféle lereszelt sajtot, és kis lángon addig főzzük, amíg a sajt felolvad. Habverővel simára keverjük a lisztet 1 dl vízbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, a krumplit meghámozzuk, és nagyobb kockára vágjuk. A szalonna zsírját egy lábasban kiolvasztjuk, egy ek olajjal segíthetünk neki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű