2 db csirke far-hát
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 teáskanál petrezselyem
1 teáskanál zeller zöld apróra vágva
1 mokkáskanál delikát ételízesítő
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint só, őrölt bors
1 db tojás
2 dkg vaj, vagy margarin
4 evőkanál búzadara
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi petrezselyem zöld
Nagyon kevés olajon megdinszteljük a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, az egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymát. Amikor pirulni kezdene, rátesszük a nagyobb darabokra vágott csirkehúst, és együtt pirítjuk tovább a hús fehéredéséig, ekkor a liszttel meghintjük, rátesszük a borsot, piros paprikát, a petrezselyem és a zeller zöldet, ételízesítőt, és a sót, majd felöntjük kb. 1 liter hideg vízzel.
Félig letakarjuk az edényt fedővel, és lassú tűznél puhára főzzük a leves tartalmát. Eleinte míg fel nem forr, vigyázni kell, mert könnyen kifut.
Elkészítjük a daragaluskát. A tojást elkeverjük a vajjal, vagy margarinnal, kissé fel is verjük, majd beletesszük a búzadarát kanalanként jól elkeverve, és a szódabikarbónát. Kicsit hagyjuk állni, majd a levesbe szaggatjuk, és megfőzzük.
Májgombóc
Hozzávalók:
30 dkg máj - csirke vagy pulyka
2 tojás
3 száraz zsömle
1 nagy fej hagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
olaj
Tégy egy serpenyőt, abba olajat, majd a felkockázott hagymát kezdd el rajta pirítani, amíg üveges nem lesz. Ekkor vágj bele jó sok petrezselymet, de csak rövid ideig pirítsd őket együtt, aztán vedd le a tűzről. A májat vágd minél kisebb darabokra, párszor menj át rajta éles késsel, hogy olyan legyen, mintha ledaráltad volna.
Ezután egy nagyobb tálkába dobd be, majd dolgozd össze az ázott zsömlékkel, a hagymás petrezselyemmel, adj hozzá sót és borsot, és addig gyúrd, amíg egységes masszát nem kapsz. Ezután már csak azt kell megvárnod, hogy a leves finisbe érjen, ekkor szaggass bele gombócokat, amekkorákat szeretsz, ha nagyobbat, annak kicsit több idő kell, egy közepesnek nagyjából öt perc elegendő.
1. A húst leöblítjük, a csont közepén lévő velőt bedörzsöljük sóval, hogy fövés közben ki ne pottyanjon. 2. Felöntjük 3 liter hideg vízzel, felforraljuk, első habját leszedjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzákeverjük a fokhagymát, a cukrot, a pirospaprikát, kicsit később pedig a zöldborsót, a répát és a petrezselyemgyökeret. Rövid idei...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA megtisztított és jól megmosott húst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük. A levest megsózzuk és az összes megtisztított zöldséget (a hagymát félbevágjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leg finomabb leves az eredei vagy szegfű gombából de ha nincs akkor nagyon finom a barna shampionból. A zöldséget, répát karikára vágom, és a gombával együtt zsiradékon fedő a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű