A tésztához:
40 dkg finomliszt
12 g sütőpor
8 dkg sütőmargarin
20 dkg porcukor
2 db tojás
1 evőkanál méz
2 dl tej
Az öntethez:
25 dkg sütőmargarin
25 dkg kristálycukor
3 evőkanál holland kakaópor
1 dl tej
A beforgatáshoz:
30 dkg kókuszreszelék
A kicsit megolvasztott margarint a porcukorral kihabosítjuk.
A tojásokat egyenként belekeverjük.
Majd belekeverjük a mézet és a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt magas falú tepsiben,25 perc alatt világosra sütjük.
Az öntet hozzávalóit egy lábasba mérjük és összefőzzük. Ha felforrt, már jó is.
Ha kihűlt a tészta, felkockázzuk.
Ne vágjunk nagy kockákat, inkább kisebbeket.
Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
Kókusz kocka avagy Borzaska
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg cukor
1 sütőpor
3 egész tojás
10 ek víz
Hozzávalók a csokihoz:
kb :3 dkg kakaópor
10 dkg cukor
5 dkg margarin
1-1.5 dl tej
A beforgatáshoz:
30 dkg kókuszreszelék
Először elkészítjük a tésztát ami tulajdonképpen egy vizes piskótarecept csak olcsóbb verzióban.Vegyünk 2 keverőtálat,az egyikbe üssük a tojások sárgáját a másikba a fehérjét.Mindkét tálba tegyünk 5-5 evőkanál vizet.A sárgájás tálba öntsük 15 dkg cukrot majd jó alaposan keverjük ki habosra,ezután a fehérjét verjük kemény habbá s mikor már majdnem kész van akkor adjuk hozzá a maradék 5 dkg cukrot.(ha az elején öntjük bele a cukrot akkor nagyon nehéz lesz felverni)A felvert és habos sárgájához adjuk a sütőporral alaposan elkevert liszt felét és keverjük el vele majd a hab felét és ismét keverjük el,a maradék lisztet öntsük hozzá és keverjünk majd végül a hab másik felét és szintén keverjünk.(erre a felezgetésre azért van szükség hogy jó alaposan ki legyen keverve a massza,hiszen tudjuk hogy a piskóta lelke hogy jól összekeveredjenek az alapanyagok)
Margarinnal kenjük ki a tepsinket és lisztezzük ,majd öntsük bele a tepsibe a masszát úgy hogy ne középre folyassuk az egészet mert akkor a közepe nagyon magas lesz ha megsül.
Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük úgy hogy közben ne nyitogassuk a sütőajtót mert akkor összeesik,akkor jó ha egy hústűt vagy kötőtűt beleszúrunk s nem ragad rá a tészta. Nem kell sokáig sütni kb:10-15 perc.
Amíg sül a tészta elkészítjük a csokit.
Egy kis lábosba olvasszunk fel kb:5 dkg margarint és öntsünk bele 10 dkg cukrot majd a kakaóport és jól keverjük ki csomómentesen a végén adjuk hozzá a tejet és kicsit hagyjuk főni.(nem kell sokáig)Ha nagyon híg lett besűríthetjük úgy hogy egy kis vízben keverjünk el kevés lisztet és öntsük bele a csokiba majd jól keverjük el.A lényeg hogy ne legyen túl híg de sűrű sem.
Aki szereti az meg bolondíthatja 8-10 csepp rumaromával is.
Mikor megsült a piskóta és még nem hűlt ki teljesen vágjuk fel tetszőleges nagyságú kockákra és minden oldalát mártsuk bele a csokiba úgy hogy minden oldalán kb 1 cm-es sávban szívja fel a csokit és a közepe maradjon sárga.Majd gyorsan hempergessük meg a kókuszreszelékben.
Ez a része egy kicsit macerás és nyakig csokisak leszünk mivel minden oldalát csak úgy tudjuk belemártani ha kézzel csináljuk ezt a műveletet mert ha beledobjuk a kockákat a csokiba és úgy forgatjuk benne akkor 2 rossz dolog történik.Az egyik hogy nagyon lucskos lesz a kocka és szétmállik mire kivesszük belőle a másik hogy 4-5 kocka után elfogy a csoki mert beisszák.Szóval egyesével kézzel kell ezt a műveletet végrehajtanunk.
Elkészült a borzaska!
1. 50 dkg mélyhűtött vajastésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, zsírozott tepsi hátán megsütjük, majd kettévágjuk. 2. Egy lapot megfordítunk, tortabevonóval megkenjük és fehé...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElőször a tojásfehérjét verjük habbá. Majd a cukrot verjük bele a havat, egyenként hozzáadjuk a sárgáját. Végül a diót, sütőport és a lisztet keverjük össze. Egy kis rumot tehetünk...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesSutok két darab piskótalapot, az egyik sárga, másik kakaós. Tojások sárgaját kihabosítom a porcukorral és a vízzel. Tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem,,,a sárgájához...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk , folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük. A krém hozzávalóit kikeverjük, a tojáshabot pedig lazán beleforgatjuk. Egy kb 39 x 25 cm - es tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű