Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Szentkirályi Anita Sértett-kenyere


Írta:

Elk. idő: 2.5 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
Az öregtésztához :
250 ml langyos víz
250 g búzaliszt (BL55)( átszitálva)
40 g élesztő (friss)
1 evőkanál olaj

A tésztához:
1 kg búzaliszt (BL55)( átszitálva) mérjük ki pontosan mert minden zacskóban más súly van !!!!
25 g só
10 g porcukor (átszitálva)
2 evőkanál olaj
450 ml langyos víz

Elkészítés:


Elkészítjük az öregtésztát napközben pár órát (1-1.5) az ablakba meleg helyen pihentetve zacskóba , amikor lyukacsos szivacsos lesz már használható , ha jól ki izzadta magát )
Az öregtésztához a hozzávalókat beletesszük egy tálba és simára keverjük. Majd egy zacskóval letakarjuk.Hagyjuk állni pár órát (1-1.5) . )
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az öregtésztát a vizet is pontosan mérjük ki !! Jól kidagasszuk ez legalább 10 perc hogy könnyen formázható legyen.
Neylonnal és konyharuhával letakarva kelesztjük langyos helyen 30 percig. Majd átgyúrjuk és újra 45 percig kelesztjük , letakarva neylonnal és ruhával langyos helyen .
Ha megkelt formázzuk .
Majd beletesszük a kacsasütőbe . Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, de előtte bevágjuk a tetejét .
6. Az edény tetejét is és a tésztát is lespricceljük jól !!
Rátesszük az edényre és mehet a hideg sütőbe !!
200 C fokon sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még 20 perc alatt.
Arany barnára sütjük.
A sütőből kivesszük és egyből kiborítjuk rácsra és lespricceljük vízzel. H 1 kg 80 dkg körüli kenyerünk lesz !!

Szentkirályi Anita Sértett-kenyere

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Burgonyás kenyér
Burgonyás kenyér

1. Az alapanyagokat összegyúrom, úgy hogy egy kicsit lágy maradjon (de azért ne legyen ragacsos), ha kell egy kis langyos vizet öntök hozzá, ha kevés a lisztgyúrás közben lisztezem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Sajtos kenyér
Sajtos kenyér

Tegyük az élesztőt 100 ml meleg vízbe, amikor buborékok jelennek meg a tetején használható. Egy nagyobb tálban keverjük el a felfuttatott élesztőt 300 ml vízzel, a sóval, a cukorra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zsömle (élesztőből)
Zsömle (élesztőből)

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet). A lisztet összekeverjük a tojással, tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfutt...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
KENYÉR - TÜNDI OSZA RECEPTJE **
KENYÉR - TÜNDI OSZA RECEPTJE **

Lisztbe bele teszem a sót,jól össze keverem. Kb 1 dl langyos cukros vízben fel futtatom az élesztőt. Ha ezzel meg vagyunk a liszthez öntjük és kezdődhet a tészta össze állítása,las...

Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk